Energiatakarékos keringető szivattyúk

 

 

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiafogyasztás csökkentése. Az ezirányú törekvések a fűtési és használati meleg víz keringetőszivattyúkat sem hagyták érintetlenül. 

A modern nedvestengelyű szivattyúk legfontosabb előnyei, hogy teljes élettartamuk alatt karbantartás nélkül üzemelnek, nincs tengelytömítésük, amely a szivattyúk elsődleges hibaforrása, ill. a folyadékkenésű csapágyazásnak és a hűtőventilátor elhagyásának köszönhetően alacsony a zajszintjük.

Az energia fogyasztás csökkentésére törekszik a Grundfos is az új generációs keringető szivattyúk bevezetésével. Az ALPHA Pro létrehozásával, valamint a korábbi keringető szivattyúk ( UPS, Alpha+ ) továbbfejlesztésével a cég bizonyítja elkötelezettségét e törekvés megvalósítása iránt.
A szivattyú élettartama során az energiaköltség a legnagyobb költségtényező. Ennek fényében különösen fontos a rendszerhez legjobban illeszkedő, optimális hatásfoktartományban üzemelő szivattyú kiválasztása.
Az energiafogyasztásra utaló jelölést a 90-es években vezették be az európai háztartási gépek körében. E címke feltüntetésével a vásárló, végfelhasználó egyértelmű és azonnali képet kap az általa megvenni kívánt berendezés energiahatékonysági jellemzőiről.
A Grundfos mostantól szintén bevezeti e jelölést a nedvestengelyű szivattyúinál. A szivattyúk egy A-tól G-ig terjedő skálán kerülnek besorolásra. Az A-jelzésű szivattyúk a legenergiatakarékosabb megoldást kínálják, a G-jelű szivattyúk pedig a legtöbb energiát fogyasztják.
A keringető szivattyú egy háztartás villamos energia fogyasztásának 15%-át teszi ki. Az új generációs szivattyúk alkalmazásával a háztartásban 10%-os energiamegtakarítás érhető el, azáltal hogy a keringető szivattyúk 80%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint „hagyományos” társaik.
A Grundfos legújabb szivattyúja a Grundfos Alpha Pro.
A szivattyú a maga nemében páratlan: az első A-jelzésű keringető szivattyú! A szivattyú pillanatnyi teljesítménye, amely az újdonságnak számító beépített kijelzőn folyamatosan nyomon követhető, 6 Watt-ra is csökkenhet. A szivattyú a már korábban megismert Alpha+ szivattyúhoz képest további előnyös tulajdonságokkal bír:
- egyszerű beépíthetőség, kezelhetőség és beállítás
- szabályozott és állandó fordulatszámú üzemmód egy szivattyúban
- beépített termikus védelem
- állandó mágneses motortechnológia
- választható automatikus éjszakai üzemmód