Szénmonoxid érzékelő

 

A szénmonoxid (CO) színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz, ezen tulajdonságok miatt sokan csak úgy emlegetik, mint csendes gyilkost. Belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül és körülbelül százszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza.

A leggyakrabban akkor képződik, ha a tüzelőberendezésekben (kazánok, kályhák, vízmelegítők, tűzhelyek sütők, stb.) nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag (pl. földgáz, olaj, fa, stb.) illetve a garázsban a hol gépjármű kipufogógáza jelenti a veszélyt. A készülékek nem megfelelő üzemeltetése következtében vagy az égéstermék-elvezető elégtelen működése esetén a szénmonoxid veszélyes mértékben felgyűlhet a lakóhelyiségekben. A balesetek túlnyomó többsége télen történik, amikor a fogyasztók használják a fűtőkészülékeiket, azonban nem gondoskodnak azok megfelelő üzemállapotáról, a kellő szellőztetésről és a légutánpótlásról.

Szénmonoxid érzékelővel megelőzhető a baleset!

A szénmonoxid megjelenése esetén a korai riasztás igen fontos, ezért a készülék(ek) helyét gondosan kell megválasztani. Statisztikák szerint a szénmonoxid mérgezések zöme alvás közben történik, ezért helyezzen minden hálószobába szénmonoxid érzékelőt. Ezenkívül olyan helyiségekbe is helyezzen el egy- egy készüléket, amelyek falában kémény húzódik vagy a füstgáz kivezetőkből a füstgáz visszajuthat a levegőbe (kazánház, garázs).

 

Szénmonoxid érzékelő ajánlatunk:

HONEYWELL SENCO




A Honeywell C8600A1000 típusú szénmonoxid vészjelzőjével biztonságban tudhatja családját. A készülék elemes kivitelű, így elhelyezése a vészjelzés szempontjából optimális helyre történhet, felszerelése egyszerű, házilag is megoldható, esztétikus.

Műszaki adatok:
- Tápellátás 1db 9V-os elem
- Érzékelő speciális a CO-t elnyelni képes gél
- Érzékelő élettartama 7 év
- Riasztási hangerő 85 dB

A készülék elhelyezése:
A készüléket falra, vagy plafonra kell helyezni, legalább 1 méteres magasságba, de mivel a CO felfelé száll javasolt a készüléket a normál légzési magasság fölé elhelyezni, tehát 1,8 - 2m-es magasság fölé.

- Ha a készüléket falra szerelik, a plafontól legalább 30 cm-rel lejjebb helyezze el.

- A készüléket falsaroktól legalább 30 cm-re helyezze el.





 




SENCO szénmonoxid érzékelő és riasztó, digitális kijelzővel

- Folyamatosan mér, működését más riasztók nem zavarják.
- 85 decibeles hanggal riaszt.
- Digitálisan jelzi a szénmonoxid koncentrációját.
- A mérési eredményt memóriájában tárolja 4 hétig, időközbeni riasztást ikonnal kijelzi és a legmagasabb mért érték a memóriából előhivható.

TEST/RESET gomb:
- az érzékelő és a működőképesség tesztelése
- a hangos riasztás időleges kikapcsolása
- folyamatos nyomvatartás esetén az elmúlt 4 hét eseményeinek kijelzése.

ALACSONY szint jelzése: ha a müszer 40-50 ppm-et mér folyamatosan legalább 3 óra időtartamig, a lámpa 5 másodpercenként felvillan, hangjelzést nem ad. 3 órán túli folyamatos érzékelés esetén a hangjelzés is megszólal.

MAGAS szint jelzés: ha ez az ikon látszik a kijelzőn, akkor a helyiségben 70 ppm felett van a szénmonoxid koncentráció, és ennek 20 percig tartó folyamatos mérése esetén a hangjelzés megszólal és a piros lámpa villog.

VÉSZJELZÉS: 600 ppm érzékelése estén a hangjelzés azonnal megszólal, és a piros lámpa villog.

- Gyenge elem jelzésére a készülék percenként sipolni fog 30 napig, és az elem ikon megjelenik.
- A készülék 9V-os alkaline elemmel minimum egy évig működőképes.
- A termék KERMI szakvéleménnyel rendelkezik, esetleges meghibásodására 12 hónap cseregarancia érvényes.

Forrás: www.merkapt.hu