Hőcserélők

 

ALFA LAVAL forrasztott lemezes hőcserélők

ALFA LAVAL forrasztott lemezes hőcserélők


5 fő érv az Alfa Laval hőcserélői mellett:
1. Szélsőséges körülmények mellett is alkalmazható
A világ vezető hőcserélő-gyártójaként az Alfa Laval-nak több évtizedes tapasztalata van olyan hőcserélők fejlesztése terén, amelyek szélsőséges nyomás és hőmérséklet kondíciók mellett is ellenállóak. Forrasztott lemezes hőcserélőink tartósságát sokéves kutató és fejlesztő munka, egyedülálló szabadalmak, forradalmi tervezés és egy széleskörű tesztelési program biztosítja - nehéz velük versenyre kelni.
2. Rugalmas kialakítás
Az Alfa Laval forrasztott lemezes hőcserélői sokféle méretben és széles teljesítmény- tartományban kaphatóak. Épületgépészeti alkalmazásokhoz többféle standard lemezszámú készüléket ajánlunk, amelyek lehetnek többjáratúak, többfajta csatlakozással és csonkelhelyezéssel. Az igényeinek megfelelő berendezés kiválasztásához kérje szakembereink tanácsát! Választhat standard berendezéseink, vagy az Ön egyedi igényeire kialakított hőcserélő(k) közül.
3. Teljes összhangban a PED előírásokkal
Valamennyi Alfa Laval forrasztott lemezes hőcserélő megfelel a PED kialakításra és a gyártás során felhasznált anyagokra vonatkozó előírásainak. Ezen felül számtalan más nemzetközi szabványnak megfelelően is szállítunk.
4. Gyors szállítás és minőségi szerviz világszerte
Globális hátterünknek köszönhetően elosztó központjaink világszerte segítik a helyi Alfa Laval vállalatokat és képviseleteket, ezzel biztosítva a gyors szállítást Vevőink részére. Keressen bennünket a világ bármely pontján, csak egy telefonhívásnyira vagyunk.
5. Egy megbízható partner
Egyedülálló szakértelmünknek és tapasztalatunknak köszönhetően ideális üzleti partnerek vagyunk mind a fűtés, mind a hűtés területén. Bízzon bennünk és mi megtaláljuk az Ön egyedi igényeinek megfelelő legjobb megoldást.
Kompakt, megbízható és költséghatékony
Az első Alfa Laval lemezes hőcserélőt 1931-ben, a tejiparban alkalmazták.
A hagyományos berendezés továbbfejlesztéseként, a világ első forrasztott lemezes hőcserélőjét az Alfa Laval mutatta be 1977-ben és azóta is folyamatos kutatásokat folytat a minél jobb teljesítmény és megbízhatóság elérése érdekében. Forrasztott lemezes hőcserélőinkben egyedülálló tapasztalat ötvöződik felülmúlhatatlan minőséggel - köszönhetően a felhasznált anyagok kiválóságának és a fejlett kialakításnak.
• Turbulens áramlást biztosít, ami csökkenti a lerakódásokat és elősegíti az öntisztulást
• Minden hőcserélőnk szivárgás és nyomáspróba után kerül a kereskedelembe
• Valamennyi hőcserélőnk mögött 75 évnyi tapasztalat áll a hőátadás terén
Anyagminőség
A forrasztott lemezes hőcserélő (BHE) hullámosított rozsdamentes acéllemezekből áll (AISI 316), amelyeket vákuumkemencében rézzel, vagy nikkellel végzett keményforrasztás tart össze.
Kialakítás
A rozsdamentes acéllemezek összeforrasztásával feleslegessé válik a tömítések és vastag keretlemezek alkalmazása. A lemezeket a széleken, illetve a lemezek érintkezési pontjai között a keményforrasztás során kialakuló rézréteg tartja össze. Az Alfa Laval forrasztott lemezes hőcserélők minden egyes érintkezési pontnál forrasztottak, ezzel optimális hőátadást és nyomásállóságot biztosítanak. A lemezek kialakításánál a hosszú élettartam elérésére törekedtünk. Mivel a hőcserélő valamennyi szerkezeti eleme részt vesz a hőátadásban, így a készülék kis helyigényű és kis űrtartalmú.
• 10-20%-kal kisebb méret és könnyebb kialakítás a hagyományos csöves hőcserélőkhöz képest
• Magas nyomás- és hőálló képesség
• Hosszú élettartam
Tervezés
Egy forrasztott lemezes hőcserélőnek sokféle kialakítása lehet. Többféle lemezmintázatú készüléket ajánlunk, a hőcserélő lehet egy-, kettő-, vagy többjáratú, többfajta csatlakozással és csonkelhelyezéssel. Az Alfa Laval számtalan méretben és kialakításban különböző, HVAC alkalmazásokhoz előre legyártott hőcserélőt kínál raktárról. Egyedi kialakítású berendezéseket megrendelésre készítünk.
Áramlás
A forrasztott lemezes hőcserélőnél a hatékony hőátadás biztosítása érdekében egyen- vagy ellenáramot valósíthatunk meg. Az egyjáratú készülékek csonkjai csak az egyik zárólemezen vannak, ezzel is megkönnyítve a beépíthetőséget.
Keveredésmentes kialakítás
Olyan alkalmazások esetében, ahol különleges biztonsági előírások vannak, az Alfa Laval által szabadalmaztatott duplafalú forrasztott lemezes hőcserélőt kínáljuk. Ennél a kialakításnál a két közeget két rozsdamentes lemez választja el egymástól. A két közeg így semmiképpen sem tud keveredni, mert az esetleges belső átfolyás helyett a közeg a hőcserélőből kifolyik és láthatóvá válik.

 
egyjáratú                                                kétjáratú                                      elő/utófűtő              
 
Középpontban a minőség
Egy hőcserélő élettartamát számtalan elsősorban hőmérséklet és nyomás tényező befolyásolja. Szélsőséges körülmények között (nagy nyomás- és hőmérséklet különbségek) ez anyagfáradáshoz és így a hőcserélő szivárgásához vezethet.
Az Alfa Laval átfogó tesztekkel folyamatosan ellenőrzi és elemzi berendezései nyomás- és hőmérsékletállóságát. Elemző programunk statisztikai adatai alapján meg tudjuk becsülni a forrasztott lemezes hőcserélő egy adott alkalmazás során várható élettartamát.
A hőcserélő lemezek anyagösszetételének megtervezésekor figyelembe vesszük a nyomás-, a hőmérsékletállóság, valamint a forraszthatóság kritériumait. Kutató- és fejlesztőmérnökeink nagy hangsúlyt fektetnek a legmegfelelőbb fémösszetevők megtalálására, illetve az időtálló kialakításra. A lerakódást befolyásoló tényezők évek óta tartó folyamatos tanulmányozása az elsők közé emelte az Alfa Laval-t, a hosszú élettartamú forrasztott lemezes hőcserélők gyártóinak sorában.
Gyártás
Az Alfa Laval folyamatos fejlesztéseket hajt végre a minél jobb kialakítás érdekében. Mindezt a legfejlettebb gyártási technológiával és magas minőséggel végezzük. Az új technológiák megjelenésével egyidőben folyamatosan fejlesztjük termékeinket, nagy hangsúlyt fektetve a pontos szállításra és a minőségi szervizre. Termékeink a Vevők igényeinek teljes skáláját átfogják. Technikai tudásunk egyben biztosítéka, hogy Vevőink a legjobb berendezést kapják az adott alkalmazásra. Minőségre törekszünk a tervezéstől a garanciális szolgáltatásokig.
Kiváló minőségű forrasztott hőcserélőink minden főbb tanúsítvánnyal rendelkeznek és egyedileg nyomáspróbázva kerülnek forgalomba.
Alkalmazások
A forrasztott lemezes hőcserélők megbízhatóan, szinte bármilyen hőátadási feladatra alkalmazhatóak. A fűtés és hűtés terén is minden igényt kielégítenek, elsősorban a helyiségek megfelelő hőmérsékletének biztosításával, legyen szó akár lakásról, akár irodáról. Fűtési hőcserélőink alkalmazhatóak a használati melegvíz termelésben, valamint medence- és üvegházfűtésre.
Fűtés- és távfűtés
A fűtés területén a különböző igények miatt megkülönböztethetünk fűtési és távfűtési alkalmazásokat. A fűtési alkalmazásoknál általában egy hőforrás lát el egy épületet. A hőt szolgáltathatja kazán, hőszivattyú vagy napkollektor. Ezzel szemben a távfűtési rendszerek forró vizet vagy gőzt, több épület számára biztosíthatnak. A hőt geotermikus forrás, kapcsolt fűtőművek, hulladékégetők, vagy hőerőművek szolgáltathatják. A forrasztott lemezes hőcserélő mindkét alkalmazásra választható.
Hűtés- és távhűtés
A hűtés területén is beszélhetünk helyi- és távhűtésről. Helyi hűtőrendszereknél a hűtőközeget biztosító forrás - ami lehet folyadékhűtő, vízvisszahűtő, vagy szabad hűtő - általában az épületen található. A hűtőközeg a hűtőgépben egy forrasztott lemezes hőcserélőn keresztül jut az épület hűtőrendszerébe. Távhűtés során azonban egy központi hűtőgép biztosítja több épület légkondicionálását. Ez egyrészt gazdaságos, másrészt környezetbarát megoldást biztosít. Legyen szó akár helyi- vagy központi hűtésről, a hőcserélő a rendszer alapvető eleme.
Használati melegvíz (HMV)
A forrasztott lemezes hőcserélőnek számos előnye van a hagyományos csőkígyós-tárolós rendszerekkel szemben. A hőcserélő átfolyós rendszerben melegíti a vizet, folyamatosan a kívánt hőmérsékletet biztosítva. A forrasztott lemezes hőcserélős kialakítás előnye a hagyományos rendszerekhez viszonyítva a kisebb helyigény és a könnyebb installáció. A használati melegvíz előállítására használt szolár rendszereknél alkalmas a fűtő és fűtött közegek elválasztására. Ezzel a leválasztással a napkollektoros rendszerek fűtőelemeinél a korrózió és vízkőkiválás kockázata jelentősen csökkenthető.
Beépítési tanácsok
Épületgépészeti alkalmazásoknál a teljesítmény leadás miatt ügyelni kell az ellenáram kialakítására. A hőcserélőnél csak a fázisváltozáson (elpárologtató, kondenzátor, gőz közeg) áteső közegeknél muszáj a függőleges beépítés, egyébként vízszintesen is beépíthető a hőcserélő. A beépítésnél ügyeljünk az üríthetőségre is!
Hőcserélőinkhez fali konzolt vagy lábat is tudunk szállítani. Törekedjünk arra, hogy a hőcserélő ne legyen kitéve a csővezetékeken keresztüli rezgéseknek, vibrációknak. Ha lehetséges, alkalmazzunk flexibilis csatlakozásokat.


 

Működés
A helyes hőmérséklet fenntartásának érdekében, az áramló közeggel kapcsolatos módosítást lassan kell végrehajtani, nehogy a rendszer a hirtelen beavatkozás miatt károsodást szenvedjen. A hőcserélő teljesítményének megváltozásában szerepet játszik a hőmérsékletprogram, tömegáram változása, illetve az esetleges eltömődés, meghibásodás. Amíg a berendezés megfelelően működik, nem kell beavatkozni. A lemezes hőcserélő indítás után normális esetben már nem igényel folyamatos felügyeletet.
Karbantartási utasítások
A lemezeken történő hőátadást nagymértékben ronthatja a felületeken kialakuló szennyeződés. Ezen folyamatokat, az erős turbulens áramlás lassíthatja, de megakadályozni nem tudja.
Az Alfa Laval saját Cleaning-In-Place (CIP) termékrendszerét ajánlja, amely lehetővé teszi a hőcserélő tisztítását annak felnyitása nélkül. Különböző lerakódásokhoz eltérő vegyi tisztítási eljárást javaslunk. A világ 130 országában jelenlévő szervizközpontunk kiterjedt hálózatot és kitűnő alkatrész utánpótlást biztosít.

Forrás: www.merkapt.hu