FLAMCOVENT iszap és légleválasztók

 

 
Flamcovent abszorpciós légleválasztók

A víz és a levegő szétválasztása egy egyedi eljárás alapján történik. Az eljárás kulcsát az un. PALL-gyűrűk alkotják. Ezzel az eljárással a vízben feloldott ill. nagyon kis buborékok formájában található levelgő is eltávolítható, ellentétben más légleválasztó módszerekkel. A PALL-gyűrűket a Flamco cég nemzetközileg szabadalmaztatta (0391484 sz.)

Különféle kivitelben kaphatóak:
  • menetes vagy sárgaréz - préskötésre alkalmas - toldattal
  • préskötésre alkalmas sárgaréztoldattal (Solar)
  • hegeszthető- vagy karimás toldattal
A Flamcovent működési módja egy - gázok és folyadékok (víz) leválasztására szolgáló - speciális eljáráson alapul. Ez az eljárás viszont egy, az alkalmazás-technikai iparban már régóta létező és bevált folyamaton alapul. Ennél a folyamatnál különleges béléstesteket használtak, eredetileg az ismert Rasching gyűrűket. A Rasching gyűrűnek sokféle fejlesztési változata volt, amelyek közül a legismertebb a PALL gyűrű. A Flexair működési módja a centrifugális erő elvén alapul.
A Flamcovent mikrobuborék-légleválasztók kiindulási pontja a szabadalmaztatott PALL gyűrű eljárás. A rendszer megfelelő részén elhelyezett Flamcovent lehetővé teszi annak a levegőnek a teljes eltávolítását, ami:
  • a központi fűtési rendszerben lévő vízben magával vitt buborékok formájában megtalálható,
  • a központi fűtési rendszerben lévő vízben feloldódott,
  • olyan helyeken fordul elő, ahová egy Flexvent úszós légtelenítő nem szerelhető be, de egy Flamcovent légleválasztó beépítésével egy másik helyen mégis leválasztható!
A Flamcovent légkamrája kúp alakúra van kialakítva. Ennek a kialakításnak az az előnye, hogy a vízfelszín és a légtelenítő szelep közötti távolság (A) nagyobb, mint az egyenes légkamránál. Az elszennyeződések ezáltal szinte ki vannak zárva.
FLAMCOVENT® - az előnyök:
  • A PALL gyűrűkön a legkisebb mikrobuborékok is lerakódnak, amelyeket a készülék leválaszt.
  • A kúpos légkamrának köszönhetően a lehető legnagyobb távolság érhető el a vízfelszín és a légtelenítő szelep között.
  • A légtelenítő szelep a szabályozó csavarral elzárható.

Flamco Clean iszapleválasztó
Kisméretű iszapleválasztó a fűtő- és hűtőrendszerekhez. A csatlakozástól függően 3/4", 1", 5/4" és 6/4" méretekben kapható (kiválasztás a visszatérő vezeték átmérője szerint). A nagyobb változatok hegtoldatos és karimás kivitelben állnak rendelkezésre NA 50 - NA 500 méretben.

Előnyei és hatásmechanizmusa:
a benne lévő PALL gyűrűk visszatartják a lebegő iszaprészecskéket meggátolja az iszap lerakódását a vezetékekben és ezáltal javítja a termikus hatásfokot egyszerű karbantartás a leeresztőcsap nyitásával (szennyvíz vezetékre csatlakoztatható) 
Kombinált iszap- és légleválasztók
A Flamcovent Clean légleválasztó nagyobb alsó terében - ahol nincsenek PALL gyűrűk - a közvetítőközeg viszonylagos nyugalomban van. Ennek köszönhetően a fűtési és hűtőrendszerekbe beépített Flamcovent Clean légleválasztó nemcsak a levegő, hanem a szilárd szennyeződések közegből való leválasztására is alkalmas.
A víznél könnyebb szilárd részek a légleválasztó felső terében gyűlnek össze, igy azok a felső leeresztőszelepen keresztül szintén a rendszerből eltávolíthatók. A légtelenítés szempontjából a Clean típusú Flamcovent légleválasztó működése megegyezik a hagyományos légleválasztó működésével.

Forrás: www.merkapt.hu