Napkollektor

 

Napenergia hasznosító rendszerek

A föld felszínén tárolt energia nagy része gyakorlatilag egyedül a Napnak köszönhető. Ez az energia természetesen közvetlenül is hasznosítható, mivel az intenzív sugárzás majd’ minden nap ingyen rendelkezésre áll. Télen is.

A Nap évente 1400 – 1900 órán keresztül süt. A besugárzott területeken a sugárzási energia 1000 kWh négyzetméterenként. Ez egy négyzetmétert tekintve évente megfelel körülbelül 180 kg barnaszén, vagy 230 kg tűzifa, vagy 95 Nm3 földgáz energiájának. 4 – 6 m2 kollektorfelület évente egy héttagú család melegvíz készítési energiaszükségletének 70 %-át fedezni tudja. A Nap időszakonként különböző erősséggel süt. A meleg hónapokban, május és szeptember között a hőenergia szükséglet 90 %-át fedezi. Csak decemberben csökken ez az érték a mélyen járó nap miatt 25 %-ra. Így az egész évre átlagosan a melegvíz készítési energiaigény 70 százalékának a megtakarításával számolhatunk. A kollektorokkal összegyűjtött hő egy speciális hőcserélőn keresztül a melegvíz tároló vizét melegíti, mely melegvíz tárolóból különböző melegvíz fogyasztók láthatók el. Aki például a mosogatógépét a melegvíz hálózatra köti, a gép mosogatóvizének felfűtésekor elektromos áramot takarít meg.

Napkollektoros rendszereink magas komfortot biztosítanak minden tartományban. A rendszerek teljesen automatikusan üzemelnek alacsony karbantartási igénnyel, nagymértékben hozzájárulnak az energiatakarékossági előírások teljesítéséhez, emelik az ingatlan értékét, és energiát takarítanak meg. Nem csak a melegvíz készítésnél, hanem a fűtésnél is. Az átmeneti hónapokban, márciustól májusig, illetve szeptembertől novemberig segíti a napenergia a fűtési rendszer energiaellátását. Ebből adódón lehet a napkollektoros rendszereket hőszivattyúval kombinálva egy megújuló energiát használó rendszerré fejleszteni. Ezt kínálja a Főnix-rendszer.
 
MILYEN NAPKOLLEKTORT VÁLASSZUNK?
 
Az egyre növekvő energiaárak és az apadó források időszakában a napkollektorok alkalmazásának lehetősége mind több háztartásban kerül előtérbe, azonban még a kevésbé laikusok számára is nehéz a termékre vonatkozó ajánlatok útvesztőiben eligazodni. Az alábbiakban összefoglalunk pár olyan szempontot, amire mindenképpen érdemes figyelni, mielőtt ilyen jellegű beruházásra szánjuk magunkat. Először is, a napkollektoros rendszer telepítése speciális gépészeti szakismeretet és tapasztalatot igényel, így a beszerelést és beüzemelést mindenképpen bízzuk szakemberre. Nem beszélve arról, hogy a garanciális feltételek csak szakszerviz által bekötött rendszer esetén érvényesek. Érdemes tehát eleve olyan partnertől kérni napkollektor-ajánlatot, akik nemcsak beüzemelő-háttérrel rendelkeznek, de meghibásodás esetén szakszerviz rendelkezésre-állást is biztosítanak számunkra. Ha már a garancia itt szóba került, kiválasztáskor mindenképpen érdemes mérlegelni a gyártó által ajánlott intervallumot. Vegyük figyelembe azt, hogy napkollektoros rendszerünket optimálisan 20-30 évig szeretnénk használni, nem mindegy, hogy 2 vagy 10 év gyártói garancia áll a termék mögött. Itt érdemes megemlíteni a termék eredetére és tanúsítványára vonatkozó „biztonsági kritériumokat” is. Tanúsítvány nélkül egyetlen napkollektor sem hozható forgalomba, így ezek hiányában könnyen egy napkollektornak nevezett szerkezet tulajdonosai lehetünk, ami aligha fog megtakarítást eredményezni rezsiköltségünkben. Ha már nem európai gyártmányú a termék, fontos, hogy legalább egy európai minőségellenőrző intézet tanúsítványával rendelkezzen. Az Solar Keymark, EN 12975-2, ISO 9806-1 vagy a CSTB tanúsítványok garantálják az adott termék megfelelőségét.
 
Ajánlatkérés előtt át kell gondolni, hogy milyen költségünket szeretnénk csökkenteni a napkollektor rendszerrel? Csak használati melegvíz-készítésre, vagy fűtésrásegítésre, esetleg medencefűtésre (illetve ezek kombinációjára) használnánk? A megfelelő kollektor kiválasztásához olyan információkra is szükség lesz, mint a melegvíz-használati adatok (hány fő használja), épület szigetelésére és tájolására vonatkozó részletek, valamint a jelenlegi fűtési-, és HMV rendszer paraméterei. A „testreszabott” ajánlat a rendszer optimális kihasználtságát és a mielőbbi megtérülést fogja eredményezni. Hogy sík vagy vákuumcsöves kollektor mellett tesszük-e le voksunkat, azt megintcsak az befolyásolja, hogy mire kívánjuk „használni” a napkollektort. Nyáron a két típusú kollektor hasonló hatásfokkal dolgozik, télen azonban a vákuumcsöves napkollektor hatásfoka jobb. Ha csak a HMV rendszert szeretnénk napkollektorral kiváltani, akkor az ár-érték arány miatt mindenképp a síkkollektor telepítése javasolt, míg fűtésrásegítésnél már a vákuumcsöves napkollektor jön szóba. Mindenképpen érdemes tehát szakemberrel terveztetni leendő rendszerünket, hiszen azzal is kalkulálnunk kell, hogy a nyáron megtermelt „felesleges” hővel hogyan gazdálkodjunk. Az egyik legfontosabb kiválasztási szempont annak figyelembe vétele, hogy a működő napkollektoros rendszer nemcsak napkollektorból áll, hanem az olyan kiegészítő elemek, mint a tartószerkezet, tároló, fagyálló folyadék, szabályzó automatika, stb. kompletten biztosítják a rendszer működését.
 
Választáskor, igényünk megfogalmazásakor, érdemes előre összeállított napkollektor-szettek, rendszerek között körülnézni, hiszen a szettek felhasználói tapasztalatokra, gyakorlati működésekre alapozva kerültek kialakításra. Napkollektor rendszerünkre vonatkozó árajánlat mérlegelésekor azt is figyelembe kell tehát venni, az ajánlat csak a napkollektor, vagy a hozzá kapcsolódó termékeket tartalmazza-e? A végső büdzsénket nagyban megdobhatja az esetlegesen kihagyott alkatrészek, hozzávalók későbbi pótlása. Érdemes az olyan részletekben is elmerülni, mint a tároló űrtartalma (kisebb tárolóval olcsóbb árajánlat készíthető, de a rendszer ettől nem fog hatékonyan működni)
 
Egy négy fős család melegvíz ellátottságát legalább egy 300 literes tároló tudja biztosítani. A szivattyú legyen szolár-szivattyú, a tágulási tartály szolár-tágulási tartály, a légtelenítő és ürítő csap, valamint a szigetelés szintén szolár legyen. Ezek ára valamivel magasabb, ugyanakkor hosszabb élettartamúak és alacsonyabb fogyasztásúak.
 
További információ a napkollektor rendszerekről: Kis István - épületgépész tervezőmérnök, kereskedelmi igazgató helyettes Tel.: 06 20 / 362-4181 e-mail: kis.istvan@merkapt.hu