Falfűtés

WALLTHERM - Falfűtés

 

WALLTHERM - Falfűtés, épületszerkezet-temperálás, felülethűtés


A falfűtésről általában:

Az utóbbi időkben erős igény mutatkozik arra, hogy a hagyományosan elterjedt padlófűtés és radiátoros rendszerek kombinációját padló-és falfûtés kombinációjával váltsuk ki, vagy ahol a hőszükségletet teljes egészében fedezni tudjuk, csak falfűtést alkalmazzunk. Ennek fõ oka elsősorban az, hogy napjainkban az alacsony hőmérsékletű (pl. 45/40°C) hőhordozóval üzemelő fűtési rendszerek hódítanak és a falfűtés vagy a padló-és falfűtés kombináció is ezek közé sorolható.

• Nagy előnye a rendszernek az, hogy a hőleadás legnagyobb része sugárzással történik, amely ugyanakkora belső hőmérséklet esetén jobb hőérzetet biztosít. Tehát a megválasztott belső hőmérséklet 2-3 °C-kal csökkenthető változatlan hőérzet mellett, ez jelentős energiamegtakarítást eredményez.

• A fűtendő fal hőmérséklete magasabb lehet, mint a padlófűtésnél alkalmazott felületi hőmérséklet, ezért a fajlagos hőleadás a falfelületen lényegesen nagyobb.

• A falfelület és a mennyezet fűtésre és hűtésre is használható megfelelő gépészeti kialakítás esetén. • A fűtő-, illetve hűtő réteg relatíve vékony (a padlófűtés betonrétegének vastagságához képest), ezért kicsi a rendszer tehetetlensége a radiátoros rendszerhez hasonlóan. Ez azt eredményezi, hogy úgy, mint a radiátoros rendszernél, az időjárás változásait megfelelő szabályozással gyorsan lehet követni, ugyanakkor az épületszerkezet fűtése ill. hűtése miatt van hőtartó jellege is.

• Nyáron hűtési üzemmódban a helyiségekben tartózkodók hőérzetét úgy javíthatjuk, hogy közben nincsenek kitéve huzat és porterhelésnek (mint pl. splitklíma, fain-coil, stb.), a komfortérzet összehasonlíthatatlanul jobb. • Nem utolsó sorban az előnyöknél érdemel említést az is, hogy nincs külön helyigény, nincs nedvesedés, penészesedés és korszerű energia-előállító berendezésekkel (kondenzációs kazán, hőszivattyú, stb.) üzemeltethető.

• Hűtési igény estén a hagyományos rendszerekhez képest a beruházás költsége alacsonyabb. 

 A korrektség kedvéért meg kell említenünk talán egyetlen hátrányát is. Ez pedig az előbbiekből adódik. Mivel itt a falak a hőleadók, ha eléjük bútorokat teszünk, nagymértékben csökken a hőleadás, illetve hűtési üzemmódban a hűtés hatásfoka. Ezt megfelelő tervezéssel (előzetes bútorozási terv, csőregiszterek lehetőleg a külső határoló falakra és mennyezetre kerüljenek) tökéletesen ki lehet küszöbölni. Képek, dísztárgyak, lámpák utólagos elhelyezésére is van lehetőség a megfelelő műszerek vagy speciális hőérzékélő fólia segítségével, amely elszíneződésével jelzi a felfűtött csövek helyét.
 

A WALLTHERM RENDSZER
 
Szerelési szempontból megkülönböztetünk száraz és nedves fektetési eljárásokat. Utóbbit is két csoportra oszthatjuk: hagyományos és kapillárcsöves rendszerek. Kivitelezési tapasztalatainkat figyelembe véve a WALLTHERM alacsony hőmérsékletű fűtési-hűtési rendszer a hagyományos technikát alkalmazza. A regiszterekhez lakóépületek oldalfalainak esetén 10 mm, mennyezet esetén 8 mm külső átmérőjű oxigéndiffúzió ellen védett csővezetéket használ. A padlófűtéshez használt csövek külső átmérõje 16, ill. 20 mm.A képeken látható regiszter elhelyezési mód mellett gipszkarton falak esetében a 8 mm átmérőjű csöveket 15 mm vastagságú gipszkarton lapba mart horonyban helyezzük el. A gipszkarton lapok mérete: 2,5 m2. A tervezés és kivitelezés során ügyelnünk kell arra, hogy egy osztó-gyűjtő csőpárra (amely min. 20 mm), maximum 3 lap köthető. Az egyes helyiségekben a regisztereket Tichelmann elrendezésben kötjük az osztó-gyűjtő csőre. Ez biztosítja az egyenletes tömegáramot mindegyik regiszterben. A csőosztás alaphelyzetben 8 cm, de szükség esetén sûríthető. Az egyes falfűtő mezők nagysága maximum 4-6 m2 lehet.

Alkalmazott csövek adatai:

PE-RT fűtéscsövek méret / adattáblázata
 
 Csőméret (külső átmérő)  16 mm 20 mm 
 Falvastagság
 2 mm
 2 mm
 Tömeg  0,09 kg/m
 0,12 kg/m
 Víztartalom  0,11 l/m
 0,2 l/m
 Tekercs hossz  300 m   200 m 

PB fűtéscsövek méret / adattáblázata
 
 Csőméret (külső átmérő)  8 mm
 10 mm
 Falvastagság  1 mm
 1 mm
 Tömeg  0,01 kg/m
 0,03 kg/m
 Víztartalom  0,03 l/m
 0,05 l/m
 Tekercs hossz  300 m
 300 m

Hőmérsékleti és technikai jellemzők:
 
Jellemzők
 PB  PE-RT
Max. üzemeltetési hőmérséklet víz közeg esetében  95°C  95°C
50 év működési időtartam DVGW W 544 szerint  10 bar / 70°C  6,8 bar / 70°C
50 év működési időtartam ISO10508 szerint  4 / 6 / 10 bar  4 / 6 bar
(Radiátoros fűtés esetén 80°C-ig 1 év, 100°C felett 100 h)    
Hővezetési tényező  0,22 W/mK  0,4 W/mK
Hőtágulási együttható  0,13 mm/mK  0,2 mm/mK
Felületi durvaság (Prandtl-Colebrook szerint)  0,007 mm  0,007 mm
Oxigén diffuzió DIN 4726, 40°C (fűtési cső)  < 0,1 mg/l d  < 0,1 mg/l d
Min. hajlíthatóság  5 dn  5 dn

A még vakolatlan falon a regiszterek rögzítésére ún. tartósíneket alkalmazunk. Ezeket a téglához műanyag dűbelek segítségével rögzítjük, majd ebbe a megfelelõ távolságot betartva kell bepattintani a csöveket. Az íveket kampós ívrögzítővel szintén le kell fogatni. A nedves csőfektetési eljárásnál a cső külső fala és a rabitz háló között 2 mm, a háló fölött 8 mm flexibilis vakolatvastagság ajánlott. A padlófűtésnél alkalmazott betonréteg ideális vastagsága 10 cm, ebben helyezkedik el a fűtéscső. A cső elhelyezésénél arra törekedjünk, hogy a cső tetejére minimum 5 cm betonréteg kerüljön. Célszerű elõször az aljzat betonozását elvégezni, ezáltal megakadályozhatjuk a lefektetett csövek későbbi sérüléseit.
 


Az elsõ felfűtést megkezdeni csak a vakolóhabarcs, beton teljes megkötése után a helyiség hõmérsékleténél 10 °C-kal magasabb hõmérsékletû, de legalább 20 °C-os fűtõvízzel kell végezni. A további vízhõfok emelés 5 nap múlva, az üzemi hõmérséklet a felfűtés megkezdése utáni 10. napon érheti el. Nagyobb épületeknél már bevált és családi házaknál is egyre jobban elterjedõ megoldás a szerkezet temperálás. Ebben az esetben
a szinteket elválasztó födémszerkezetbe helyezzük el a hűtő-fűtő csöveket a vasaláshoz rögzítve. A 20 mm átmérõjű PE-RT csõ ilyen célokra is kiválóan alkalmas. Az épületszerkezet temperálás alacsony elõremenõ hõmérsékletet igényel, ideális kúthűtés vagy hõszivattyú létesítése esetén.

Természetesen a rendszerhez megfelelõ szabályozás tartozik. Minden helyiségben egy-egy érzékelõ egység kerül felszerelésre, amely méri az adott helyiség hõmérsékletét, a páratartamot és továbbítja a központi egységbe. A központi egység vezérli az adatok folyamatos kiértékelése mellett az osztó-gyűjtõn elhelyezkedõ termoelektromos fejeket, amelyek zárják vagy nyitják az egyes helyiségekbe tartó hűtő ill. fűtõvíz útját, ezáltal folyamatosan tartva a megkívánt hõmérséklet. A központi elektronika gondoskodik még természetesen a szivattyúk és a hõelõállító egység, vagy a hűtõ egység megfelelõ idõbeni indításáról és kikapcsolásáról is. Az elektronika lehetõvé teszi egyéb extrák (telefonon történõ vezérlés, stb.) alkalmazását is. Hűtés esetén feltétlenül szükséges harmatpont érzékelõk beépítése is.

Az ábrán látható megoldás nem használható hűtésre, nagy elônye viszont, hogy a speciális dupla falú tartály külsô puffer része folyamatosan melegen tartja a használati melegvizet. -5°C alatti külső hőmérséklet esetén egy kondenzációs kazán egészíti ki a hőszükségletet.

A közölt adatok tájékoztató jellegûek, a kiépítendõ rendszert csak gondos terv alapján lehet szakszerűen elkészíteni. A terv elkészítésében és a kivitelezésben is készséggel állunk tisztelt megrendelõink segítségére.
Terv hiányában a rendszer működésében fellépõ esetleges zavarokért felelõsséget nem vállalunk.

 

Forrás: www.merkapt.hu